Tips till studieekonomi

Studieliv- 10 tips till En Bättre ekonomi

Att vara student kan ibland ta hårt på ens ekonomi men med lite ändring i ens vardag, vill du lättare få ett överblick och en ljusare framtid. Några av de två största utgifter för en studerande är hyra och studielitteratur. Många har varit i den båt för, och känner kanske helt klart igen sig här, där man har betalat för hyran, studie litteraturen, och andra räkningar och så sitter man där, med knappt tusen kronor tillbaka. Att leva på nudlar resten av månaden är inte alltid det roligaste och speciellt heller inte när man inte kan unna sig något annat. 

Jag vill i detta nya blogg inlägg ge dig lite tips och tricks till hur mitt studieliv var men också hur du lättare kan få din vardag till att bli smidigare, utan oro och med en bättre överblick. Livet behöver inte vara mörkt och fattigt bara för att man är studerande. Valet ligger alltid hos dig och det är endast dig själv som kan göra något åt det. Kom bara ihåg att det aldrig är försent till att ändra på det! Så länge det finns gnista och motivation så är allt möjligt. Så låt oss börja på den långa resan och mot en bättre framtid.

1. Hyra

Till att börja med så var hyra en av de fokus jag satte allra högst upp på grund av att det var också här som den största utgiften ville hamna.  Därför var mitt fokus alltid att kunna finna en så billig bostad som möjligt. Nu vet jag också det att finna en billig hyra är inte alltid det enklaste och många gånger kan det kännas som om man letar efter en nål i en höstack, eftersom det är en så stor konkurrens om att finna lägenhet, speciellt i större städer. Oavsett om det slutar med att man får en dyr lägenhet eller billig så finns det alltid en utväg på ett eller annat vis. Lyckas man inte hitta en lägenhet till en billig utgift, så hör gärna med din vänkrets, en som du litar på och en som du vet du vill klara ut vardagen med, intill bägge lyckas att finna något mera fast. Många campus ställen har sina egna hemsidor, där man kan skriva upp sig på lägenhetskön och om inget annat så använd dig av kommunernas hemsidor. De brukar nämligen alltid att vara bra till att uppdatera de nyaste nyheterna kring orten men också lite trips och tricks i hur du smidigast kan finna en lägenhet, som passar efter dina behov.

2. Bostadsbidrag

När du är studerande har du alltid rätt till att söka om ett bostadsbidrag. Många kommuner erbjuder att man kan söka ett stöd i det fall man inte kan få ens ekonomi till att gå ihop. Men reglerna är olika från kommun till kommun och hur mycket du kan få, beror på din egna inkomst. Önskar du veta mer om hur du ansöker och går tillväga så läs mer om det här

3. Studiejob

Extra inkomst, speciellt under ens studietid är aldrig helt dåligt. Med ett studiejob vill du inte bara få en extra inkomst utan detta vill också vara en av de rötter du vill skapa under din unga period, innan du helt kommer ut som färdig student. Ett studiejob vill ge dig framtida kontakter men också erfarenhet. Har du ett speciellt intressen för något? Så börja undersök vilka möjlighet du har. Internet är fylld med tips och många firmor är oftast goda till att lägga upp annonser både på deras hemsida men också på diverse sociala medier. Hör med de du känner om de vet någon som skulle behöva en extra hjälpande hand. För sanningen är ju den att, ju mer du framhäver dig själv, desto större chans är det att du vill få en match till det Job du söker. Önskar du veta mera så kontakta din närmaste campus, de vill säkert kunna vägleda dig närmare.

4. Budget 

Att lägga en bra och planläggande budget har mer att säga än du själv inser. En budget hjälper dig till att se hur din ekonomi ser ut och vill se ut. Vissa månader har man mindre pengar än andra men med en budget så vill du kunna lägga lite till sidan varje månad, så att när du får en oväntad avgift att du kan betala det, utan att det ska behöva gå utöver din resterande ekonomi. Snacka med din bank, för att de är mer än villiga till att kunna hjälpa dig med att lägga en så bra budget som möjligt. 

5. Litteratur 

Priserna på studielitteratur varierar och vissa böcker är dyrare än andra. Undersök alltid och jämför olika förhandlare innan du beslutar dig för att köpa. Oftast kan man finna uppslag på universitetet att gamla studerande säljer sina gamla böcker, du vill med andra ord kunna spara en hel del på att inte köpa det helt nyaste. Undersök ditt närmaste bibliotek eller online, många gånger kan man ha turen med sig och finna böckerna som en online fil – helt gratis! Möjligheterna är många som du kan se, så det gäller bara att ha öron och ögon öppna. 

6. Mat budget  

Många gånger kan det var svårt att finna energi till matlagning, att ta sig samman och få lagat mat, efter en lång studiedag. Den oftast drastiska lösningen som många tar här, är färdig lagat mat. Det du inte kanske är medveten om här är att ju fler gånger du köper färdig mat, eller kanske en kaffe här och där, desto mer vill du lägga märke till att det i slutet vill gå utöver dig budget. Så planlägg noggrant, skriv en lista över det du behöver och undgå impuls köp. Är du en kaffe dricker som mig själv, så få dig köpt en termokrus och gör kaffe hemifrån, på det viset vill du spara  en hel del. 

6. Tekniska tjänster 

Med tekniska tjänster räknas allt från tv, telefon, internet eller andra abonnemang. Här är det viktigt att du använder sund förnuft och tänker vad du verkligen har behov för. Med det sagt så säger jag heller inte att du ska leva som en grottmänniska utan mer att det vill betala sig för dig  i längden att du sa upp de tjänster du inte använder dig av. 

7. Försäkringar 

Många studerande väljer oftast att bort prioritera försäkring, oftast på grund av att det kostar mer och att man heller känner för att använda pengarna på något annat. Problemet här är att man aldrig riktigt helt vet när man råkar ut för en akut situation. När man är student på ett svenskt universitet eller högskola är man försäkrad för olyckor under hela studietiden via en statlig olycksfallsförsäkring. Denna försäkring gäller endast under skoltid, transport till och från skolan eller eventuell praktikplats.  Önskar du veta mera om denna försäkring så kan du finna mera info hos Kammarkollegiet.

8. Transport 

Offentlig transport kan både vara billig och dyr beroende på hur ofta man använder sig av det. Undersök dina möjligheter och skaffa ett pendelkort. Oftast har man som studerande billigare villkor under transport så undersök vilka möjligheter du har och använd dig av det! Och om inget annat så använd dig av din el løbehjul så mycket som möjligt. Har du inte en så kan du alltid finna en till en billig peng, antingen som annons på de olika sociala medier, blocket.se eller i en secondhand butik. 

9. Sparkonto 

Spar konto är något som vi alltid uppfodrar våra konsumenter att skaffa. I tillfällen vid oväntade utgifter eller att du ska använda pengarna till en utgift så är sparkonto bra att ha. Dessutom ger dig den en bra överblick, i det fall du skulle sluta med att ta ett lån vilket gör att du har en backup att komma tillbaka till.  

10. Shopping 

Shopping kan för många vara avslappnande, andra skulle kalla det för energikrävande eller som vi alla känner det att det leder mer åt en ekonomisk nedtur. Gör inga impulsköp! Planlägg vad du behöver och kommer att använda. Är du en som älskar att gå på loppis så är det en enorm bra chans till att spara på pengarna.  Allt fler unga söker sig nämligen till det nostalgiska och många gånger kan du hitta bra kvalité av både möbler men också kläder. Det gäller bara om att se efter en extra gång.  Se efter online vilka olika deals det är runtom och om du ska shoppa så gör det när du behöver det och när det är på rea. På det viset vill du spara mera och få lite mer för dina pengar. 

Svar