budget-ekonomi-smartaval

Budget? Hur kan en budget göra skillnad för din privatekonomi?

En budget är inte något alla använder sig av men det är definitivt något alla bör försöka inkludera i deras privatekonomi.

Det jag får höra allra mest är att man inte kan få pengarna att räcka till och man vet verkligen inte varför. Att pengarna försvinner från ens konto snabbare än att de kommer in. Och alla har deras ursäkter… Jag skulle köpa detta, skulle hålla fest, behövde denna eller detta osv.

Har man inte råd till något och man vill ta ett lån, då tycker jag att man ska skapa en budget. Om man vill kunna betala tillbaka ett lån så behöver man ha en god återbetalningsförmåga.

Och en budget gör det inte endast enklare att betala tillbaka lån eller räkningar, men det skapar trygghet, ett stabilt sparande, möjlighet för investering och mindre stress och panik. Så du kommer kunna köpa allt du drömmer om och samtidigt ha pengar kvar på kontot.

sparapengar

Hur kan en budget gynna dig?

 • En budget skapar en balans i din ekonomi
 • Du har en buffert om det så skulle hända något dåligt som gör att du behöver pengar akut
 • Det blir enklare att betala räkningar
 • Du kan köpa allt du drömmer om
 • Det kommer bli enklare för dig att bli skuldfri
 • Du kommer kunna ta ett privatlån, bolån eller billån eller rättare sagt ett smartlån
 • Du kommer känna vad trygghet och frihet är

Målet med en budget är att sänka dina utgifter så mycket som möjligt för att kunna spara så mycket som möjligt så klart.

Hur du ska börja

 1. Sitt ner med penna och papper eller laptop
 2. Här ska du börja med att dela upp din privatekonomi i 3 delar.
  • Inkomst – exakt den totala summa du har på kontot efter skatt
  • Fasta utgifter – detta är utgifter som du inte kan ändra på just nu, t.ex. hyra, delbetalningar, försäkring osv.
  • Rörliga utgifter – detta är då utgifter som kan åtgärdas, så som mobilabonnemang, prenumerationer, mat, kläder, resor, transport, internet, tv osv.
 3. Du ska sedan addera rörliga och fasta utgifter och jämföra detta med din inkomst. Om dina utgifter är något högre än din inkomst så är det bäst att vi gör något åt det så snart som möjligt!

Åtgärder

 • Nu är det dags att sätta igång och skära ner på dessa rörliga utgifter! Viktigast är att inte spendera pengar på dyra utgifter när det finns billiga alternativ.
  • Vi kan ta ett mobilabonnemang som exempel. Behöver man verkligen allt det man betalar för? Ett kontantkort kommer man lika långt med. Och det är även billigare! Du kan även sätta ett kontantkort som ”abonnemang” genom att den automatiskt tankar upp för dig.
  • Du ska även sätta ett fast matbudget, snabbmat är dåligt för kroppen och plånboken! Handla smart, tänk så här, 250kr i veckan per person i hushållet är mer än nog att handla mat in för! Därför ska du läsa reklam avisen för din lokal Ica, Netto eller Lidl, där kommer du hitta en massa erbjudanden och det kan därför överraska dig hur billigt du kan köpa mat till för när du går till mer än en butik!
  •  Transport – jag vet inte helt säkert om du behöver bil för att ta dig fram och tillbaka till jobb osv. Men om det inte är nödvändigt, då är det dags att sälja den eller använda den mindre, offentlig transport är kanske inte idylliskt, men det är fan billigt! Och det tar dig från punkt A till B. Väljer du så att sälja bilen, så kommer du spara en hel del när det gäller försäkring, reparationer, besiktning osv. Använda den mindre och cykla till jobb eller ta offentlig transport är skonsamt för både miljön och din plånbok, tänk på alla bensinpengar du sparar och all motion du får!
  • Kläder – du kan få riktigt fina, moderna kläder så mycket billigare när du handlar hos andra hands butiker. Du stöttar även lokala butiker och räddar miljön och din plånbok! Snacka om win/win va!
  • Och slutligen så handlar det om hushållsartiklar. Där tycker vi inte man ska vara snål. Dessa är viktiga, dessa använder man flera gånger om dagen. Och det ska man investera i. För att kvalité toalettpapper håller längre än det billiga alternativ.
  • När det gäller fasta utgifter så är det nästan omöjligt att få ner kostnaderna om inte du flyttar till en billigare bostad, säljer bil osv. Men det du kan göra för att undvika onödiga utgifter är att sätta dina fasta utgifter på autogiro, på så vis slipper du påminnelser som kommer rubba dig ur balans.

Svar